howtodisappear

We wilden vooruit. We wilden beter. Meer, mooier, nieuwer, groter, bijzonderder. We wilden omhoog gaan, ontwikkelen, opbloeien, uitbreiden en zeker nooit stagneren. En nu zitten we klem. Want ons diepgewortelde geloof in groei blijkt niet op alles een antwoord te zijn. Sterker nog, we hebben er een enorme puinhoop mee gecreëerd.

In het meerjarige theaterproject howtodisappear gaan makers, denkers en publiek samen op zoek naar waar we dan wél in moeten, kunnen of willen geloven. Wat als we in plaats van altijd maar meer ruimte in te nemen onze angsten onder ogen komen en eens proberen wat het is om niet te zijn. Om te vervliegen, te vervagen, op te houden, weg te raken. Te verdwijnen. Misschien leren we dan pas écht anders naar de wereld te kijken.

In howtodisappear ontwikkelt theatermaker Hannegijs Jonker in samenwerking met andere makers, denkers én publiek een serie interactieve performances die uitnodigen om het gedachte-experiment aan te gaan. Geïnspireerd door actuele ontwikkelingen zoals de degrowth beweging, zero-waste en goed voorouderschap, vliegen we het thema steeds vanuit een ander perspectief aan. 

Hannegijs en haar project howtodisappear worden ondersteund door talentontwikkelingstraject Station Noord.

howtodisappear I

In het eerste deel van howtodisappear gaan we samen picknicken, bevragen we hoe wij als mensen ruimte innemen, en gaan we spelen met woorden. Want hoe druk je een nieuwe kijk op groei en ruimte nemen uit als alle woorden die onze taal heeft voor minder, iets negatiefs lijken te betekenen? Hebben we nieuwe woorden nodig? Of kunnen we onze oude woorden nieuwe betekenis geven?

howtodisappear I wordt in 2023 verder ontwikkeld. We nodigen jou als publiek graag uit om onderdeel te worden van dit proces, door deel te nemen aan één van onze tests:

zondag 12 november – 16.00 & 17.30 Festival Explore the North, Leeuwarden
zaterdag 18 november, 13.30 & 15.30 – VLOED, Leiden

Geweest:
vrijdag 17 februari – 16.00 – Winkelcentrum Paddepoel, Groningen
vrijdag 24 maart – 16.30 – Leeuwarden, Nieuwestad
vrijdag 7 april – 16.30 – Amsterdam, Ateliers Surinameplein
zaterdag 8 april, 16.30 – Amsterdam, Vondelpark
vrijdag 19 mei – 16.30 – Groningen, Winkelcentrum Westerhaven

Makers: Erin Stel, Hannegijs Jonker, Nynke Koopmans.